O PLAŽANU

    Selo Plažane se nalazi na 44° 08′ 38" SGŠ  i  21° 24′ 57" IGD na 253 metara nadmorske visine. Pripada opštini Despotovac u Pomoravskom okrugu. Prema popisu iz 2002. godine u selu je živelo 1541 stanovnika.
     Selo se nalazi sa obe strane Plažanske reke (koja se uliva u Resavu a izvor joj je na Vrelu). Po narodnom tumačenju selo je dobilo ovo ime zato što su nekada njegovi stanovnici tobož mnogo plazili jezike. Postoji i drugo tumačenje po kome je selo dobilo ime zbog  plaža koje su se nalazile na obalama Resave.
    Današnje Plažane nastalo je od dva sela: Pavlovca, koje je bilo na severoistočnoj strani od današnjeg sela i drugog jednog sela, koje se po jednom predanju zvalo Reka, a po drugom Plažane (Blažane) i koje je bilo na istočnoj strani od današnjeg sela, na mestu koje se zove Staro Selo. Ovome su se selu pridružili i Piroćani, koji su nekad odvojeno živeli u mestu Leskovica. Tako su danas stari Plažanci zauzeli levu ili istočnu stranu reke, a Pavlovčani i Piroćanci desnu ili zapadnu.
    Seoska slava je Veliki Spasovdan (Voznesenje), a zavetine su Blagovesti i Rezipovest.
    U 2009-oj godini počelo se sa izgradnjom crkve u selu koja je posvećena sv. Petki, zahvaljujući mnogobrojnim donatorima i dobrotvorima.


Poreklo stanovništva sela Plažane, opština Despotovac (Resava), stanje iz 1926. godine

Rodovi su:

Belepoljci (60 k., Sv. Đorđe i Đurđevdan), ovamo su se preselili iz Reke ili  Starog Plažana, tamo su došli iz Belog Polja (sa Kosova).

Đurići (20 k., Sv. Andrija), doselili su se iz Krupaca (preko granice).

Lukići (50 к., Petrovdan), došli iz Crne Reke preko Starog Plažana.

Bobići (75 к., Sv. Nikola), doselili su se od nekud iz Bugarske preko Straog Plažana.

Мomirovići (5 к., Sv. Јovan), doselili se iz Starog Pavlovca, a u Pavlovcu ne znaju odakle su došli.

Racići (15 к., Sv. Đorđe), doselili se sa Kosova preko Starog Pavlovca.

Radosavljevići (15 к., Sv. Nikola), preko Starog Pavlovca doseljeni sa Kosova.

Brđani (15 к., Sv. Nikola), doselili se preko Starog Pavlovca iz paraćinskog kraja.

Piroćani (25 к., Sv. Arhanđel), doselili se iz pirotske okoline, pa su prvo bili naselili jedno mesto kod Leskovice, odakle su se posle preselili ovamo.


(Plažane iz vazduha)

5 коментара:

 1. Анониман17. март 2013. 21:16

  sta znaci k posle broja u zagradi? hvala

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман14. јул 2013. 01:11

  Који је то Крупац одакле су се доселили Ђурићи? Постоји Крупац код Беле Паланке и Крупац код Пирота, а овде пише да су се доселили преко границе... Мало је нелогично да буде Крупац у Босни? Молим за ближе објашњење.

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман14. јул 2013. 01:21

  Odakle su svi ovi podaci?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Neki podaci su sa "Wikipedie", a neki iz knjige Jovana M. Mijatovića "Resava Naselja i Poreklo Stanovništva". Na žalost više od ovog što je objavljeno nisam uspeo da pronađem, pa ne znam na o kom mestu Krupac je tačno reč. Ako dođem do novih podataka biće ažurirano.
   Pozdrav

   Избриши